Opas uudelle kissanomistajalle

Kissan saapumista varten täytyy tehdä myös erilaisia hankintoja sekä katsoa, että koti on turvallinen paikka uudelle asukkaalle. Tästä artikkelista löydät kootusti tietoa, mitä tulee ottaa huomioon ennen ja jälkeen, kun kissasi saapuu kotiin,
Nimesi menee täällä
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Ruoka ja ruokailu
Turvallisin valinta on ostaa ruokaa, jota kissa on syönyt aiemmassa kodissaan. Löytöeläinkotien kissat ovat monesti hyvin kaikkiruokaisia, eikä maha mene aivan pienestä sekaisin. Äkillinen ruoan vaihtaminen voi siis aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja. Ruoka tulisikin vaihtaa hitaasti, uutta ja vanhaa ruokaa sekoittaen. Uuden ja vanhan ruuan suhdetta muutetaan, kunnes voidaan vaihtaa kokonaan uuteen ruokaan. Pennuille on myös saatavilla oma penturuokansa, jossa on enemmän energiaa kasvavalle kissalle.
Voit miettiä myös jatkoa. Haluatko muuttaa kissasi ruokavaliota esimerkiksi raakaruokintaan tai syötätkö kissallesi vain esimerkiksi viljattomia ruokia? Kissat ovat yleisesti vähän kehnoja juomaan, joten monesti on suositeltavaa syöttää kuivaruoan lisäksi myös märkäruokaa. Märkäruokaan voi lisätä myös hieman nestettä ja näin huijata kissaa juomaan. Mikäli kissa syö paljon kuivaruokaa, eikä saa tarpeeksi nestettä, ovat virtsatievaivat hyvin yleisiä. Virtsatievaivoja, kuten monia muitakin vaivoja, voi ehkäistä kissan ruokavaliolla.
Hanki myös tarpeeksi ruoka-astioita. Parhaat vaihtoehdot kissan ruoka-astioiksi ovat keraamiset tai teräksiset astiat. Muovi ei ole materiaaleista paras, koska se naarmuuntuu ja bakteerit voivat jäädä pesimään halkeamiin. Lisäksi jatkuva kosketus muoviin aiheuttaa joillekin kissoille kissan aknea. Se esiintyy mustana, hieman hilseen näköisenä, pisteenä kissan alaleuassa. Mikäli kissassa on ahmijan vikaa, on saatavilla myös ruoka-astioita, jotka estävät kissaa ahmimasta ruokaansa.
Saatavilla on myös erilaisia ruoka- ja vesiautomaatteja, joista on varsinkin hyötyä, mikäli olet pidempiä aikoja pois. Ahmivalle kissalle ruokinta-automaatti voi sopia myös päivittäiseen käyttöön esimerkiksi työpäivän ajaksi.
Mikäli kotonasi on muita lemmikkejä, varmista, että uudella tulokkaalla on rauhallinen paikka ruokailla.
Kissanhiekka ja hiekkalaatikko
Tässäkin paras vaihtoehto on hankkia kissalle samanlainen wc sekä hiekka kuin edellisessä kodissa on ollut. Äkillinen vessa-astian tai -materiaalin muutos voi ahdistaa kissaa tai se ei välttämättä ymmärrä, että tämä on uusi vessa.
Mikäli haluat vaihtaa kissanhiekkaa, aloita kissan totuttaminen uuteen hiekkaan sekoittamalla sitä vanhan kanssa. Mikäli sinulla on mahdollisuus hankkia toinen vessa, jossa on uutta kuiviketta niin sitäkin voi kokeilla. Jotkut kissat eivät ole lainkaan kranttuja hiekkansa suhteen, toisille kissoille se voi aiheuttaa suunnatonta stressiä.
Muista ostaa myös kissanhiekkalapio. Lapioita on erilaisia riippuen hieman kissanhiekasta. Materiaalina metalli on kaikista jykevin, sillä saa rapsuteltua hiekkalaatikkoon kiinnittyneetkin paakut ilman hikipisaroita!
Kissanystävien elämän varjopuolia saattaa olla kotiin kulkeutuva kissanhiekka. Hiekan kulkeutuvaisuus riippuu myös hiekasta. Tätä voi ehkäistä hankkimalla kissanvessan eteen maton, johon suurin osa kissan tassuissa olevasta hiekasta varisee. Mattoja on erilaisia ja hankinnassa kannattaakin ottaa huomioon kotona käytetty hiekka. Maton ei ole pakko olla hankittu eläintarvikeliikkeestä, sillä esimerkiksi kylpyhuoneen matot tai auton kuramatot voivat ajaa myös kissanvessan edustamaton viran!
Jotkut kissat saattavat myös vierastaa, mikäli vessalaatikon muoto tai malli vaihtuu suuresti. Jotkut esimerkiksi eivät ymmärrä vessassa olevaa ovea. Voit kysyä aiemmasta kodista tai kasvattajalta, millainen hiekkalaatikko on ollut käytössä.
Lelut ja muut virikkeet
Kissalle kannattaa tarjota riittävästi virikkeitä, jotta se pysyy iloisena ja tavarasi ehjinä. Kissanpennulle kannattaa hankkia paljon erilaisia leluja, vaikkakin myös aikuiset kissat innostuvat välillä leikkimään. Leluissa kannattaa ottaa huomioon, että niissä ei ole helposti irtoavia ja nieltäviä osia. Osaa leluista voi olla fiksumpi säilyttää kissan ulottumattomissa ja ottaa esiin vain yhteisiä leikkihetkiä varten. Yhdessä kissasi kanssa leikkiminen onkin aikaa, jolloin side kissasi kanssa syvenee.
Kaikille kissoille olisi myös hyvä olla useampikin luvallinen paikka teroittaa kynsiä. Nykyään kissan raapimapuita on saatavilla eri kokoisina ja mallisina, joten sen kuin valitset omaan kotiisi ja budjettiisi sopivan. Useat kissat nauttivat korkealla tähystelystä, joten raapimapuu on myös oiva ja luvallinen paikka kissalle päästä toteuttamaan luonnollista piirrettään. Saatavilla on myös esimerkiksi pöydän jalkoihin laitettavia ”suojia”, jotka muuttavat pöydän jalan sallituksi raapimapaikaksi. Osaava tekee myös raapimapuun itse siihen sopivasta narusta ja vaikka puun rungosta.
Kissoille on saatavilla myös erilaisia älypelejä, joissa palkintona on ruoka. Näitä voi hyödyntää ahmivien lemmikkien kanssa tai pelkästään virikemielessä. Laita ruokaa virikeleluun ja kissallasi riittää hetkeksi puuhasteltavaa.
Kissan kuljettaminen
Kuljetuslaatikko on pakollinen hankinta sekä turvallisin tapa kuljettaa kissa paikasta toiseen. Autossa irti, tai edes hihnassa, oleva kissa on turvallisuusriski. Kuljetuskoppa voi tuoda myös turvaa kissalle vieraassa ympäristössä, kuten autossa tai eläinlääkärillä.
Kuljetuskopan tulee olla tukeva, sellainen, josta kissa ei pääse vahingossa ominavuin ulos. Mikäli suunnittelet yhdessä lentomatkustamista, voi kankainen, istuimen alle mahtuva kuljetuskori olla paras vaihtoehto. Kissan tulee nähdä ulos kuljetuslaatikostaan.
Kissan oloa kuljetuslaatikossa voidaan helpoittaa esimerkiksi eläintarvikeliikkeissä ja apteekeissa myytävällä Feliway-feromonisuihkeella.
Kissan oma turvapaikka
Olet varmasti nähnyt monta meemiä, joissa kissa on valinnut pahvilaatikon oikean pesän sijasta. Tämä on hyvin mahdollinen skenaario, mutta silti on suositeltavaa hankkia kissalle oma pesä, jonne se pääsee halutessaan rauhoittumaan. Mikäli et halua ostaa pesää ennakkoon, pesänä voi toimia esimerkiksi pahvilaatikko, jossa on mukava peitto pehmusteena. Kissat tuntevat olevansa turvassa pienissä tiloissa, joten pesän tulisi olla tarpeeksi pieni, mutta kuitenkin niin suuri, että kissa mahtuu nukkumaan siellä kerällä.
Ulkoilu
Me Miulla emme suosittele kissan vapaana liikkumista, se on kuitenkin aina omistajan omalla vastuulla. Varsinkin taajamassa kissaa vaanivat monet vaarat. Ulkokissat sekä ulkona valvotusti ulkoilevat kissat tulisi aina rokottaa, jotta vältytään ikäviltä sairauksilta! Älä vie kissaasi ulos ennen asianmukaisia rokotteita.
Siksi Miu suosittelee kissan kanssa ulkoilua valjaissa. Valjastelu kannattaa opettaa pentukissalle pienestä pitäen, mikäli valjaiden kanssa haluaa mennä ulos. Valjasharjoittelun voi aloittaa heti kotona sisällä. Ensiksi kissaa totutetaan valjaisiin. Laita kissa valjaisiin sisällä ja anna sen tottua niihin. Ethän jätä kissaa vartioimatta, sillä se saattaa jäädä valjaista kiinni ja satuttaa itsensä. Valjaiden tulee olla tukevasti kissan päällä, jottei se pääse niistä pujouttautumaan pois.
Kun kissa on tottunut valjaisiin, voidaan aloittaa ulkoharjoittelu. Joitakin kissoja voi pelottaa ulkomaailman häly ja siksi pihalle meneminen saattaa pelottaa. Mikäli on mahdollista, oleilkaa ulkona ensin rauhallisemmassa paikassa.
Kissa voi ulkoilla myös rajatulla alueella, kuten kissatarhassa tai parvekkeella. Mikäli parveke ei ole lasitettu, sen tulee olla verkotettu kestävästi. Kissa voi loukata itsensä kuolettavasti pudotessaan korkealta.
Kynsien, hampaiden ja turkin hoito
Kynsien huolto
Kissat pitävät kynsistään myös itse huolta, mutta kotiin kannattaa varata lemmikkien kynsileikkurit. Kissa kannattaakin opettaa kynsien leikkuuseen pienestä pitäen. Kynsienleikkuuta voi opetella ensiksi vain ottamalla kissa syliin ja koskettelemalla tassuja säännöllisesti – mielellään päivittäin. Leikkaathan kynsiä maltilla aivan kärjestä, mahdollisesti lyhentäen lisää tarvittaessa, sillä kissoilla kulkee verisuoni kynnen sisällä.
Turkin hoito
Kissat pitävät myös turkistaan hyvin pitkälle itse huolta. Kissan terveydentilaa voikin havainnoida myös turkista, jos se menee huonoon kuntoon, kissalla voi olla jokin pielessä. Pitkäkarvaisilla kissoilla säännöllinen harjaus on tärkeämpää kuin lyhytkarvaisilla. Pitkäkarvaisille kissoille voi tulla herkästi takkuja, joita ne eivät itse pysty selvittämään.
Säännöllinen harjaus vähentää myös karvapallojen muodostumista ja niistä johtuvaa oksentelua. Eläintarvikeliikkeissä on saatavilla erilaisia harjoja erilaisille turkeille.
Hampaiden hoito
Kissan hampaat kaipaavat myös huomiota, sillä erilaiset hammasongelmat ovat kissoilla yleisiä. Hammasongelmien ehkäisyyn on kuitenkin helppo ratkaisu – hampaidenpesu!
Kissan hampaiden peseminen saattaa kuulostaa hurjalta ajatukselta, mutta kun kissan totuttaa siihen niin sekin voi sujua kuin tanssi. Kissan hampaita kannattaa harjata ainakin useamman kerran viikossa. Lisäksi voi käyttää erilaisia suuhygieniageelejä, jotka toimivat hieman ihmisten suuveden tapaan sekä pehmittävät suuhun muodostuvaa plakkia.
Myös kissoille on saatavilla erilaisia herkkuja tai ruokia, jotka voivat auttaa hampaiden hoidossa.
Kissan ensiapupakkaus
Vahinkoja tapahtuu ja aina on hyvä varata lemmikille oma ensiapupakkaus kotiin sekä ottaa se myös mukaan reissuun.
Haavanhoito
Lemmikin haavoja varten on hyvä varata lääkekaappiin kauluri, joka estää haavan nuolemisen. Lisäksi kaappiin kannattaa varata kirvelemätöntä haavanhoitoainetta (esim Betadine) sekä sidetarvikkeita.
Ripulilääke
Mikäli lemmikillä on vatsa sekaisin, kaapissa kannattaa olla valmiina vatsaa rauhoittavaa valmistetta, kuten esimerkiksi Inupektiä.
Matolääkkeet
Myös sisäkissat tulee madottaa säännöllisesti. Mikäli matolääke tulee ulkokissalle, sen tulee häätää myös heisimadot.
Punkkipihdit
Mikäli kissasi ulkoilee, nämä on syytä löytyä kotoa.
Parafiiniöljy
Mikäli lemmikki nielaisee pienen esineen, voi parafiiniöljy auttaa esinettä kulkeutumaan ulosteen mukana ulos. Parafiiniöljyä voi antaa myös ummetukseen.
Lääkehiili
Myrkytystapauksissa lääkehiili estää myrkkyä imeytymään ruuansulatuksesta elimistöön. Varaa siis lääkehiiltä kaappiin. Myrkytystapauksessa soita aina eläinlääkärille, mutta lääkehiili on hyvä ensiapu jo kotona ennen lääkäriin menoa.
Kyypakkaus
Kyypakkaus on hyvä olla valmiina kotona, mikäli kissaa pistää ampiainen tai muu pistiäinen. Soita ohjeet elänlääkäriltä, mikäli kissaasi on pistänyt jokin pörriäinen.
Ostoslista uudelle omistajalle
- Märkäruokaa
- Kuivaruokaa
- Ruokakuppeja
- Herkkuja
- Kissanhiekkaa
- Hiekkalaatikko
- Harja
- Hammasharja ja – tahna
- Kuljetuslaatikko
- Valjaat (jos halutaan ulkoilla)
- Maja tai muu pesä
- Raapimapuu, muu sallittu raapima-alusta
- Leluja, aktivointileluja
- Kissan ensiapupakkaus
Tee kodistasi turvallinen
Ihminen, joka ei ole aiemmin omistanut kissaa, saattaa yllättyä kissan akrobaattisista taidoista tai siitä, kuinka pienestä raosta kissa mahtuu menemään. Tässä sinulle neuvoja, kuinka teet kodistasi turvallisen uudelle tulokkaallesi.
Vaaralliset esineet
- Helposti särkyvät esineet. On olemassa kissakoteja, joissa Aalto-maljakot ja muut helposti särkyvät esineet voivat olla esillä, mutta on myös koteja, joissa ne eivät voi olla esillä. Varsinkin pennun kanssa ei kannata ottaa riskiä vaan korjata kaikki helposti tiputettava ja särkyvä pois. Niitä voi laittaa paikoilleen sitä mukaa, kun kissan tavat tulevat tutuiksi.
- Säilytä roskat kissan ulottamattomissa. Roskista on tosi kiva tonkia ja sieltä voi löytyä vaikka mitä syötäväksi sopimatonta, jonka maistelu saattaa pahimmillaan johtaa reissuun eläinlääkärillä. Pidä muutenkin ruuantähteet kissasi ulottumattomissa.
- Vessanpöntön kansi kannattaa opetella pitämään kiinni.
- Parveke ja tuuletusikkunat tulee tehdä kissalle turvalliseksi. Kissa mahtuu yllättävän pienestä raosta ja se saattaa alkaa myös kiipeilemään tuuletusverkossa.
- Varsinkin kissanpentuja kiinnostavat kaikenlaiset johdot. Johtoihin on olemassa erikseen ostettavia johtosuojia, jotka suojaavat johtoja sekä kissaasi.
- Säilytä muovipussit kissan ulottumattomissa. Lisäksi avotuli ei sovi yhteen monien kissojen kanssa, joten mikäli poltat kynttilöitä, älä jätä kissaa yksin samaan tilaan. Nykyään on saatavilla monenlaisia led-kynttilöitä, joita kissanomistajat voiva “poltella” huoletta.
- Onko kotonasi ihania roikkuvia naruja esimerkiksi sädekaihtimissa? Lyhennä ne tarvittaessa.
- Kissat tunnetusti rakastavat huonekasvien kanssa leikkimistä. Ne saattavat kuoputtaa mullan lattialle tai pahemmassa tapauksessa maistaa kasvia. Tutustu myrkyllisiin kasveihin esimerkiksi täällä tai kysy myrkyllisistä kasveista eläinlääkäriltäsi.
Vaaralliset aineet (säilytä kissasi ulottumattomissa):
- Kaikki lääkkeet tulee säilyttää kissasi ulottumattomissa
- Kaikki myrkyt, kuten hyönteismyrkky tai etanakarkoitin
- Savukkeet, kahvi, alkoholi, suklaa
- Kaikki tuotteet, jotka ovat mahdollisesti myrkyllisiä/haitallisia, kuten kauneudenhoitotuotteet tai auton huoltoaineet (pakkasneste ym)
- Akut ja paristot sekä muut syövyttävät nesteet
Ensimmäinen lääkärikäynti
Mikäli hankkimaasi pentua ei ole käytetty lääkärissä tai rokotuksilla jo ennen uuteen kotiin saapumista, on suositeltavaa, että käyt pennun kanssa eläinlääkärissä. Myös sisäkissoille on hyvä antaa rokotukset, vaikkeivat ne tarvitsekaan tehostetta vuosittain. Rokotettavista sairauksista osa voi tarttua kissaan myös ilman suoraa kontaktia vaatteiden kautta. Rabies eli vesikauhurokote taas ei ole välttämätön sisäkissalle, ulkokissalle se kannattaa ottaa ja näyttelykissoille se on pakollinen.
Rotukissojen kasvattajat myös mikrosiruttavat pennut, mutta mikäli sinun kissallasi ei ole sirua niin voit miettiä, laitetaanko kissallesi mikrosiru eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Mikäli kissasi katoaa niin mikrosiru auttaa lemmikkiäsi löytämään takaisin luoksesi. Muistathan, että esimerkiksi muuttaessa sinun tulee ilmoittaa muuttuneet tietosi mikrosiruyhtiöön. Nämä muutokset saattavat maksaa, yhtiöstä riippuen. Kissan rodusta ja koosta riippuen pentu voidaan siruttaa jo 12-viikkoisesta eteenpäin.

Lataa Miu
Osta oma Miusi sovelluskaupasta.
Oma profiili
Oma profiilisi käytössä myös verkossa.
Liity postituslistalle
Postituslistalla saat säännöllisen kissa-aiheisen tietopaketin sähköpostiisi ja uutisia sovelluksen uusista ominaisuuksista.