Lataa Miu!

Kissan terveys

Kissanomistajana sinun tulee huolehtia myös kissasi terveydestä. Säännölliset rokotukset ja madotukset ovat ehkäiseviä toimenpiteitä. Rokotuskäynnin yhteydessä myös eläinlääkärillä on mahdollisuus tarkastaa samalla eläimen vointi ja mahdollisesti ohjata kissasi jatkohoitoon, kuten hammaskivenpoistoon

Nimesi menee täällä

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Rokotukset

Rokotteen tarkoituksena on suojata kissanpentua jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Ensimmäisen rokotteen pentu saa yleensä jo ennen luovutusta, näin ei ole kuitenkaan aina varsinkaan ns. kotikissojen kanssa, joita ei ole hankittu eläinsuojeluyhdistykseltä.

Mikäli kissanpentu rokotetaan ennen 12 viikon ikää, suositellaan tehosteita 16-viikkoisena. Mikäli pentu rokotetaan ensimmäisen kerran yli 12-viikkoisena, yksivuotistehoste antaa sille riittävän suojan. 

Myös sisäkissa tulee rokottaa vähintään kolmen vuoden välein, sillä osa taudeista voi kulkeutua omistajan mukana ilman suoraa kontaktia toisten kissojen kanssa. Myöskin jos kissasi ovat esimerkiksi hoitolassa lomasi aikana, kissoillasi kannattaa olla rokotukset kunnossa. Rabies-rokote on pakollinen näyttelyissä käyville kissoille ja sitä suositellaan kaikille ulkoileville kissoille.

Huolehdithan, että et vie heikkokuntoista eläintä rokotukselle sekä teet loishäädön kissallesi muutamaa viikkoa ennen rokotetta. Heikkokuntoiselle kissalle rokotus on liikarasite elimistölle eikä rokote anna välttämättä minkäänlaista suojaa.

Kissan sterilointi/kastraatio

Sterilointi ja kastraatio hämmentää montaa kissanomistajaa, onko niillä jokin ero? 

Kastraatio on hyvin pieni toimenpide, jossa uroskissalta poistetaan kivekset kivespussien sisältä. Kissalle voidaan määrätä kipulääkettä muutaman päivän ajan annettavaksi operaation jälkeen. Leikkaushaavat ovat pienet ja ne paranevat yleensä ongelmitta. On kuitenkin tärkeää estää kissaa nuolemasta haavoja.

Kissan sterilisaatio on myös hyvin yleinen toimenpide, jossa kissan vatsa avataan sekä munasarjat poistetaan. Kissaa tulee estää nuolemasta haavaa sekä mahdollisuuksien mukaan suurempaa akrobatiaa tulisi rajoittaa varsinkin ensimmäisten päivien ajan. Kissa saa kotiin kipulääkettä ensimmäisten päivien ajaksi. 

Kissan leikkaaminen hidastaa sen aineenvaihduntaa, joten kissa saattaa lihoa helpommin. Leikatuille kissoille on olemassa omia ruokavalmisteita, jotka on tehty tukemaan hitaampaa aineenvaihduntaa.

Kissan leikkaamisella on useita hyötyjä, joita ovat mm:

  • estää joitakin sairauksia
  • korkeampi eliniänodote
  • naaraille ei tule kiima-aikaa
  • uroskissojen merkkailu jää pois
  • ei ei-toivottuja pentuja
  • kissa on tasapainoisempi
Madotus

Madota kissasi säännölliseksi apteekista löytyvillä madotusvalmisteilla paketissa olevan ohjeen mukaan. Myös sisäkissat on hyvä madottaa säännöllisesti, vähintään ennen tehosterokotteiden antamista.

Mikäli olet madottamassa kissanpentuasi, kannattaa kääntyä aina esin eläinlääkärin puoleen.

Hampaat

Erilaiset hammasvaivat ovat myös kissoilla yleisiä. Hampaisiin kertyvä plakki voi aiheuttaa monenlaisia sairauksia ja irroittaa hampaita. Kissoilla esiintyy myös suutulehdusta sekä hammassyöpymiä. Säännöllinen, mielellään päivittäinen, hampaidenharjaus on paras keino hammasongelmia vastaan.

Kissanpentu kannattaakin totuttaa suun hoitoon jo nuorella iällä. Aloita ottamalla kissa syliin sekä koskettelemalla sen kasvoja, kuonoa sekä pikkuhiljaa voit jatkaa suun availuun. Kissan suu avautuu helposti, kun laitat sormet suupieliin. Kissa kannattaa totuttaa myös hampaiden harjaamiseen osissa, makupaloja voi käyttää hyödyksi.

Eläimille on olemassa omat hammastahnansa, joita voi ostaa eläintarvikeliikkeistä tai apteekista. Älä koskaan käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa! Eläintarvikeliikkeet sekä apteekit myyvät myös kissoille sopivia pieniä hammasharjoja, niitä on muutamia erilaisia ja voitkin kokeilla, mikä sopisi parhaiten teidän rutiineihin. 

Kissoille on saatavilla myös erilaisia suuhuuhteitä tai -geelejä, mikäli esimerkiksi harjaus ei kovasta yrittämisestä huolimatta onnistu. Kissoille on olemassa myös puruluita sekä muita erityisruokavalioita. 

Säännöllinen hampaiden hoito ei kuitenkaan poista tarvetta säännölliselle hammashoidolle myös eläinlääkärissä. Kissan suu on myös syytä kuvata hammashoitokäynneillä, jotta kissan suun tila voidaan nähdä kokonaisvaltaisesti. Kissan hammastarkastus ja hammashoito tehdään aina yleisanestesiassa.

Lataa Miu

Osta oma Miusi sovelluskaupasta.

Oma profiili

Oma profiilisi käytössä myös verkossa.

Liity postituslistalle

Postituslistalla saat säännöllisen kissa-aiheisen tietopaketin sähköpostiisi ja uutisia sovelluksen uusista ominaisuuksista.

* vaadittu kenttä